Thursday, March 23, 2017

Anda ada 2 handphone(HP), ada 1 perjalanan percuma RM10 setiap HP, macam mana nak gabungkan jadi RM20.

Satu lagi berita baik tetapi tidak berapa baik. Sekiranya anda mempuanyai 2 atau lebih handphone(hp) dan anda hendak camtumkan perjalanan percuma, atau anda bersama rakan yang ada handphone (jadi dua hp) dan hendak buat perjalanan jauh RM20.00 secara percuma, begini caranya.

Anda mempunyai 2 HP.

Daftar HP yang pertama. Dapatkan perjalanan percuma setakat RM10.00 dari HP yang pertama. Untuk Uber gunakan referal "4le1xy" pada "tiga garis" (atau menu), 'payment' dan 'Add promo/Gift Code'. Butang "Add' akan menjadi hitam setelah anda menulis pada "enter a promo/gift code". Tekan "Add". Anda akan dapat RM10.00 diskaun. Untuk Grab saya ceritakan waktu lain.

Daftar HP mail kedua mestilah seperti HP orang lain. ID, Email, No contact/buku telefon dalam handphone seperti phone book mestilah berlainan dari HP yang pertama.Anda tidah boleh gunakan email id misal ahmad@gmail.com untuk kedua-dua hp yang pertama dan kedua. HP kedua perlu ada sim card dan nombornya adalah nombor yang lain. Sistem di Uber atau Grab membaca semua ID, Phonebook, Sms, Wifi id, Imei dan no telefon dan lain-lain lagi. Yang penting ID tidak boleh serupa. Alamat Gmail tidak boleh sama.

Anda perlu rakan yang beri pinjam nama dia untuk didaftarkan dalam Uber atau Grab. Anda perlu daftar HP yang kedua. Download dulu Uber. Untuk Grab saya tulis kemudian. Anda periksa HP yang pertama, di bawah "tiga garis" atau menu dan "Free Rides" dan catitkan perkataan di bawah "your invite code". Anda masukkan no yang dicatitkan tadi dalam HP yang kedua di bawah "tiga garis" atau menu sebelah atas bahagian kiri, "Payment" dan "Add promo/gift code". Anda akan dapat secara percuma perjalanan RM10.00. Terus pergi ke buat tempahan.

Anda bergerak bersama rakan anda.

Sama juga dengan dengan yang pertama, Daftar HP sendiri. Kalau dah daftar, tetapi belum ada ambil perjalanan boleh masukkan promo code "4le1xy" pada "tiga garis" (atau menu), 'payment' dan 'Add promo/Gift Code'. Butang "Add' akan menjadi hitam setelah anda menulis pada "enter a promo/gift code". Ini adalah untuk UBER. Grab saya tulis kemudian. Ianya lebih kurang juga.

Untuk HP rakan anda, muat turun dulu Uber di HP rakan anda. Untuk Grab saya tulis kemudian. Anda periksa HP yang pertama, di bawah "tiga garis" atau menu dan "Free Rides" dan catitkan perkataan di bawah "your invite code". Anda masukkan no yang dicatitkan tadi dalam HP anda di bawah "tiga garis" atau menu sebelah atas bahagian kiri, "Payment" dan "Add promo/gift code". Anda akan dapat secara percuma perjalanan RM10.00. Pergi ke buat tempahan.

Buat tempahan.

Untuk buat tempahan. Anda kena tempah guna Hp yang pertama. Hp yang kedua perlu tutup. GPS boleh ditutup dengan tarik dari atas ke bawah, tekan setting, tekan location access tekan off pada GPS/location . Lain version lain caranya. Letakkan dropoff pada titik terakhir dalam julat yang percuma. Anda boleh lihat "estimate Fare". Kalau Grab lagi senang tapi satu kemudian, GPS HP kedua tetap tutup.

Dalam perjalanan pertama, beritahu pemandu apa anda hendak buat. Apabila sudah dekat nak sampai, tapi belum sampai anda gunakan hp yang kedua, biarkan off GPS, kalau boleh, dan buat booking di tempat yang lain tetapi berdekatan. Kita tidak hendak dipertikai kemudian hari. HP pertama tutup GPS.  GPS boleh ditutup dengan tarik dari atas ke bawah, tekan setting, tekan location access tekan off pada GPS/location. Sekiranya tidak off GPS, lokasi anda akan dihantar ke server sehingga 5 minit selepas sampai. Ini mungkin tidak baik bagi pemandu UBER sebab lokasinya akan sama dengan pemandu Uber. Sebab itu lebih baik tutup tetus HP. Kalau dapat, dengan GPS off, buat tempahan kedua. Grab dan Uber dapat kesan jika kita buat booking sebelah menyebelah dengan driver jika GPS on. Buat tempahan ke destinasi. Dengan itu anda berjaya buat tempahan ke distinasi.

Anda akan dapat free 1 perjalanan percuma setakat RM10.00 dalam Hp yang pertama. Memang offer dia macam itu. Anda perkenal seorang, dia naik free, anda dapat free.

Anda boleh dapat free 5 perjalanan dengan Grabpay sebelum 31 March 2017. Seseorang tidak boleh ambil 2 perjalanan dengan seorang pemandu yang sama. Anda boleh gunakan teknik yang sama tetapi 2 pemandu yang berlainan. Anda kena keluar dan naik kereta dengan pemandu yang lain.

Sekiranya artikel ini berfaedah, anda boleh TUKARKAN referal code "4le1xy" dalam artikel ini kepada referel anda dan whatsapp kepada rakan anda. Mana tahu rakan anda register dan naik yang free, anda pun bakal dapat perjalanan percuma.

Jadi pemandu dan cari pemandu dengan strategi lebih baik dari MLM.

Jadi pemandu "Grab dan Uber" dan masuk dalam sistem pencarian pemandu Grab dan Uber.

Ini lebih baik dari meniaga larut malam (MLM). Itu pendapat saya sahaja. Ada orang kata meniaga laut malam lagi baik, saya pun tak berapa tahu.  Apa yang saya tahu, zaman sekarang ni (March 2017), zaman gawat. Kita akan gawat sampai 2021 ikut kiraan saya. Sekarang ni baru 1/3. Tahun 2021 nanti baru orang kata "jangan berniaga, sekarang ni tengah gawat". Walaupun waktu itu sedang pulih dari kegawatan. Itu yang saya paham dari perumpamaan surah Yusuf.

MLM, dia kena keluar duit, beli barang dulu. Kemudian baru ambil untung. Kalau tak beli barang pun, kena 'placing orang' yang tidak sah dalam Islam. Masuk je kena bayar belum beli barang. "Masuk je kena bayar" tu lah placing.

Dalam program jadi pemandu dan pencarian pemandu "UBER dan GRAB" ni tak payah keluar duit. Masuk Duit ada.Itu yang nak saya ceritakan. Berapa nak kena bayar kalau nak masuk?

Dah saya katakan. TAKDE BAYARAN. Maknanya TAKDE Bayaran le.

Sekiranya anda layak, anda dapat duit pulak dari hanya masuk jadi pemandu. Upah jadi pemandu tu kira lain. Betul, kira lain. Nak saya cerita?

Anda dibayar untuk masuk ke dalam sistem "ride sharing" ni. Sebabnya, sebab dia baru lagi. Orang tak berapa tahu pasal "ride sharing" ni. Jadi UBER dan Grab yang bayar commission cari pemandu ni.Tetapi sementara sahaja. Kalau pemandu dah ramai terutama di zaman gawat ni nanti, dia berhentilah cari pemandu.

Dia yang menariknya, adalah penumpang pun dapat diskaun. Kali yang pertama, setakat RM10.00 nilai perjalanan akan dapat free.Cuba naik teksi. Dapat ke free. Orang yang "introduce" pun dapat RM10.00 perjalanan percuma. Kalau ada kad debit, boleh dapat sehingga RM75 percuma.

Saya cerita nak jadi pemandu dulu. Kalau seseorang itu nak jadi pemandu, dia kena daftar dan buat 40 perjalanan.Bila cukup 40 perjalanan yang berbayar samada oleh penumpang tu sendiri atau oleh UBER ata GRAB disebabkan bayaran telah dibuat melalui kad kredit, atau disebabkan insentif, orang yang perkenalkan kita dapat RM150.00. Saya yang jadi "introducer" akan pulangkan RM75.00 kepada anda.

Sekiranya anda ada isteri yang boleh memandu, anda layak dapat RM150.00. Anda kena buat sendiri untuk dapat penuh. dan apabila orang lain ingin memasukki jadi pemandu ini, anda boleh dapat lagi RM150.00

Syarat dia. Ada lesen. Ada kereta yang saya kira 8 tahun ke bawah.Ada Kad Pengenalan. Ada kereta yang tak layak tetapi boleh dikatakan semua yang bawah 8 tahun, layak.

Macammana kalau tak ada kereta? Boleh pinjam kereta member untuk 2 hari paling lama. Cuma perlu dia masukkan nama anda ke dalam insuran keretanya sebagai pemandu berdaftar. Satu hari, anda boleh dapat RM150 - RM300. Mungkin lebih.

Kita perlu ada strategi. kita boleh buat dengan lebih berkesan. Stretagi akan menjadi sebab untuk terus berjaya. Saya ceritakan beberapa strategi untuk anda ikuti. Banyak sangat strategi-strategi yang saya ada dan saya akan tulis sedikit demi sedikit. Kita jumpa lagi lain kali. Daftar di sini

Anda mempunyai 2 atau lebih handphone. Lebit tawaran menanti anda dari GRAB dan UBER.


Sekiranya anda pengguna GRAB atau UBER, anda mungkin tahu banyak tawaran yang cukup menarik bagi perjalanan anda. Seorang dibenarkan satu handphone sahaja, satu handphone boleh daftar sekali sahaja dan hanya satu no handphone boleh daftar satu akaun sahaja. Jadi anda tidak boleh ambil lebih dari satu tawaran walaupun ada dua handphone. Betul tak? Betul dan tidak betul.

Sebanarnya anda perlukan seseorang untuk pinjamkan nama dia kepada anda. Pastikan dia tak perlukan perkhidmatan Grab atau Uber, atau cakap kat dia, kalau nak Grab atau Uber, saya boleh buat booking. Tak payah minta kad pengenalan. Cuma persetujuan aje. Kalau tak ada nanti, sekiranya ada-apa masaalah berlaku nanti susah.

Dengan dapat nama rakan anda, anda boleh daftar nama baru di telefon bimbin yang lain dengan no yang lain. Jangan buat pada handphone yang sama atau nombor yang sama, ia tidak berhasil. Jika berjaya, anda boleh dapat diskaun pengguna baru untuk kes ini.

Walau macammanapun, handphone kedua itu mestilah berlainan identitinya dengan yang pertama. Janganlah gunakan android user id yang sama, alamat email yang sama, phonebook pun sama lepas tu sync pulak tu. Grab dan Uber boleh baca phonebook dan Sms anda. Elakkan juga wallpaper yang sama. Kalau ada whatapps pun, gunakanlah user yang berlainan. Kalau payah, tak boleh buat dua akaun yang satu nama member.Buat satu akaun sahaja. 





Wednesday, March 22, 2017

Percuma sehingga RM75. Takde syarat, memang free sehingga 31 March.

Ramai tidak tahu macammana nak guna kad debit anda dan ramai yang tidak tahu dia ada kad debit.
Biasanya apabila seseorang kad ATM, dia ada juga kad debit. Tengok kad ATM anda, anda mungkin akan nampak tulisan VISA atau MASTERCARD. Itulah kad Debit.
Macammana nak guna. 
Mungkin sebelum 31 March 2017 (saya tak ingat tarikh yang betul), mungkin anda tak perlu buat apa-apa. Masuk je data anda. Biasa yang perlu cuma no kad, tarikh luput dan nombor rahsia di belakang kad. Anda mungkin perlukan no pin. Itu antara yang penting.
Anda boleh dapat perjalanan sehingga RM75 secara PERCUMA. Ia benar-benar percuma bukan cakap main-main. Ada orang yang buat 'deal' dengan pemandu grab, buat perjalanan dan dapat duit dari perjalanan percuma ini. Sebab ia benar-benar percuma. 
Anda perlu masuk dalam payment. Add Debit/Credit card Anda.
Bila anda buat booking, pastikan anda guna debit card anda. Jangan ada ditulis "CASH". yang kedua anda perlu letakkan "GRABPAY15" dalam promo. Anda boleh dapat diskaun sehingga 5 kali dengan membuat procedur yang sama bila anda buat booking.
Dari Blog. 
Promo Code: GRABPAY15
Payment Method: GrabPay (credit/debit card) only.
Promo expiration: 31st March 2017 at 11.59PM
Promo redemption: Valid for the first 50,000 redemption only.

Rugi jika tak gunakannya. Promosi GRAB. tentosix (10 hingga 6 petang) 20- 31 March

Masa ini cuti sekolah. Mungkin anda rasa hendak bercuti. Mungkin juga anda ingin bercuti bersama keluarga anda dan lupakan tentang bawa kereta sendiri, mungkin sebab masalah parking dan masalah sesak. Inilah satu yang baik untuk anda. Grab, kita tahu lebih murah dari teksi, sebab ia perkhidmatan persendirian secara bukan terbuka. Tambang grab biasanya sekitar 30% lebih murah. Dengan promosi 10 pagi - 6 petang, anda dapat jimat lebih lagi. dengan 50% diskaun setakat 7 inggit.

Anda perlu perisian android bernama GRAB. Ia boleh dimuatturun di Playstore secara percuma.


Buka perisian itu dan pastikan anda masukkan pengenal (introducer) untuk dapatkan diskaun RM10.00 (Bawah RM10.00 di beri perkhidmatan percuma). Sekiranya anda tiada pengenal, anda boleh masukkan saya sebagai pengenal dengan code 4le1xy.


Klik 3 garis dekat atas sebeleh kiri. Cari Payment. Bawah promotion clik Add Promo/Gift Code dan masukkan misalnya "4le1xy". Anda akan dapat perjalan percuma setakat RM10.00.

Setelah menggunakan perjalanan percuma, sekiranya anda ingin bercuti antara 20 - 31 March 2017, anda dapat 50% diskaun dari tambang Grab anda. Anda perlu masukkan perkataaan tentosix di dalam promo (Di sebelah notes to driver).

Anda tidak layak untuk mengatur perjalanan misalnya untuk 3 jam dari sekarang sekiranya anda menggunakan promosi ini.Diharap maklumat yang saya sampaikan ini bermanfat.

Tahukah anda, Grab ada berikan 5 X RM15.00 untuk yang menggunakan debit card dan credit card.

Tuesday, March 7, 2017

Beli kerata baru di musim Gawat?

Nak beli kereta baru? Nak tunggu gaji naik sikit? Beli nanti, bila tetapi tak mampu bayar, lagi masaalah. Betul tak?

Nak beli kereta baru tunggu kemampuan diri sendiri itu memang bagus. Tetapi ramai yang tidak fikir tentang kemampuan orang untuk bagi pinjaman pada kita. Atau tidak fikir tentang masa hadapan kita yang bertambah tidak stabil dan dengan itu pihak bank sukar bagi pinjaman pada kita.

Masalah sekarang adalah alam kegawatan. Ia telah dituliskan, bagi saya, dalam Al-Quran surah Yusuf dan di dalam kitab perjanjian baru dan lama (bible) dalam kisah waktu yang ke tujuh (hari, tahun dan sabbath yang Sabtu atau ke tujuh). Itu yang saya kata 'kegawatan'. Kegawatan yang akan menimpa setiap umat, miskin atau kaya kecuali sedikit yang tidak menghadapi "kegawatan" ini. Dari Negara China hingga Indonesia, masing-masing akan 'gawat'. Ia berlaku, bagi saya, sejak 2015 selama 7 tahun. Sekarang baru 2017, saya pernah kata ia benar-benar gawat sekitar 2018. Akan tetapi ianya akan berlaku sehingga sekitar 2021 di mana rata-rata masyarakat setempat ketika itu kata, "jangan berniaga sekarang, kita tengah gawat". Padahal waktu itu kita sedang pulih dari kegawatan.

Ya, masalah sekarang adalah gawat tetapi kenapa dengan masaalah beli kereta? Bila kita 'gawat', orang ramai 'gawat', bank pun bakal 'gawat'. Mengikut definansi 'krisis ekonomi', krisis ekonomi berlaku apabila kewangan dalam negara tidak mampu untuk memperuntukkan modal. Senang ditulis sebagai bank tidak ada duit, atau bank hendak muflis. Anda mempunyai kewangan yang cukup hari ini, hari ini anda boleh meminjam di bank, tetapi esok anda mungkin tidak boleh walaupun kewangan anda masih dikira berkemampuan. Jadi sekiranya anda mampu meminjam, pinjamlah sekarang bukan esok-lusa.

Sekiranya anda ada kereta berumur lebih 10 tahun, dah habis bayar loan, anda kena kaji tentang manfaat yang diberikan oleh kereta itu jika dibandingkan dengan manfaat yang diberikan oleh kereta baru selepas ditolak bayarran hutang. Kebanyakkan kereta lebih 10 tahun, mempunyai banyak masaalah. Kejap repair ni, kejap terbakar lampu ni, kejap tukar tayar ni, dan macam-macam lagi.Kesemua masaalah perlukan penyelesaian.Cuba dibandingkan dengan kereta yang 5 tahun jaminan, yang tidak payah nak fikir masalah-masaalah-masaalah kereta yang lama. Jadi anda fikirkan baik-baik.

Sekiranya anda belum tahu tentang pemanduan kereta UBER dan GRAB, saya cadangkan anda join sekarang.GRAB dan UBER adalah permanduan kereta persendirian dan anda dapat duit yang berbaloi dari situ. Anda boleh baca diwww.kongsiperjalanan.com. Anda masuk, anda dapat duit pulak. TETAPI duit yang berbaloi itu bukan untuk jangkamasa yang lama sebab kita telah masuk zaman  'GAWAT'.Semakin ramai orang akan join UBER, GRAB dan beberapa syarikat kecil yang berfikir untuk bersama-sama mendapatkan sedikit daripada keuntungan yang besar, semakin kecillah pendapatan untuk ahli UBER dan GRAB tersebut. Bagi saya, buatlah GRAB dan UBER dan simpanlah duit banyak-banyak untuk masa yang lebih "GAWAT" nanti. Tunggulah masanya apabila Malaysia mengubah kadar KDNK atas sebab-sebab yang tidak diketahui untuk masa ini seperti yang pernah berlaku dalam tahun 1997 kalau tak silap.

Monday, October 17, 2016

Apa itu gawat dan macamana nak melabur di Bursa Malaysia pada musim gawat seperti sekarang.

Apa itu musim gawat? Gawat adalah satu masa yang tidak dapat diterima akal tertang kebolehan ekonomi untuk terus maju. Ia bukan satu kemelesetan ekonomi yang boleh diterima oleh akal yang waras yang ia akan kembali ke atas landasannya dalam beberapa ketika. Kegawatan adalah panik untuk jangkasa lama iaitu tujuh tahun. selepas 7 tahun, selepasnya baru mula dapat menghidu sedikit udara yang bersih. Walaupun waktu itu (dijangka tahun 2021) kebanyakkan manusia dalam ekonomi yang sama mengatakan "sekarang ni gawat", tetapi ekonomi telah beransur pulih.

Tahun 2014 dan sebelumnya, adalah masa yang cukup rancak. Tahun 2014 juga hingga sekarang adalah waktu gawat. Waktu gawat ini adalah untuk kita mengetahui siapa yang lebih baik amalannya (terutama ekonomi). Amalan ekonomi sekarang ini adalah untuk menggunakan simpanan emas atau gandum di tangkainya bukan menyimpan duit ringgit.. Waktu ini, pelaburan hanya digalakkan untuk jangka pendek sahaja atau pelaburan di luar negara yang tidak gawat sekali dengan Malaysia.

Orang yang hendak melabur duit tentu hendakkan pulangan yang dikehendaki. Untuk mendapatkan keuntungan, kita perlu pelaburan jangka pendek berdasarkan teknikal. Kenapa jangka pendek? Tentulah sebab harga saham kita bakal menjunam sebab gawat. Bank sekarang telah menutup sebahagian cawangannya. Jualan kereta terutama kereta mewah merosot. Berapa ramai yang ambil VSS. Berapa lama duit mereka boleh bertahan? Semua ini membawa kepada kegawatan.

Bank adalah antara yang utama perlu diperhatikan supaya tidak menjadi seperti MBF Finance satu masa dahulu. Pastikan setiap seringgit yang kita simpan dapat dipulangkan dengan setidak-tidaknya seringgit juga oleh pihak bank. Jika tidak, simpanlah dalam emas. Kalau nak labur, laburlah dalam kaunter jangka pendek.

Kita boleh labur dalam kaunter jangka pendek dengan membuat modifikasi tentang petunjuk-petunjuk teknikal. Ini akan membantu memilih kaunter yang tidak termasuk dalam senarai "force selling". RSI atau Indek Kekuatan Relatif. misalannya perlu melebihi dari angka 50 dan bukan kurang dari 30. Sekiranya anda mahu pengang lama, bolehlah anda guna RSI kurang dari 30 tetapi anda mungkin pegang lebih dari 5 tahun. RSI ini menunjukkan kekuatan relatif. Anda mahu cari kaunter yang kekuatannya melebihi separuh dan bukan menunggu supaya ia berada pada angka 'terlebih jual'.

Kegunaan teknik 'stop loss' memang terlampau penting. Ia satu strategi untuk kekal di pasaran saham untuk jangamasa yang lama. Strategi 'stop loss' mungkin lebih penting dari strategi mencari kaunter yang betul. Mencari kaunter yang betul mungkin agak sukar tetapi dengan teknologi ia telah menjadi mudah tetapi strategi 'stop loss' ini memerlukan lebih perhatian. Strategi 'stop loss' dibuat selewat-lewatnya pada hari kedua mengikut sesetengah pendapat.

Gunakan beberapa 'indicator' serentak. Misalnya saya menggunakan jankamasa 9 hari untuk beberapa 'indicator' seperti MACD positif, RSI > 50, CCI > 100, DI+ > DI-, SMI > 50 (Bukan < 20), dan Stockastics > 50. Anda boleh cuba kaunter yang memenuhi seperti di atas.


Moving Average, satu 'indicator' yang telah lama wujud dalam teknikal analysis mesti digunakan dengan baik.Asasnya moving average kena positif baru boleh beli kaunter tersebut. Mungkin MACD lebih tepat, tetapi moving average tetap perlu diperhatikan.

Paras tertinggi pada 4 hari sebelum adalah satu 'resistence' untuk pasaran di Malaysia. Ini satu 'indicator' baru. Ia perlu dipecahkan dengan 'a white body candle'.

Fibonacci boleh digunakan bagi kaunter yang jatuh dengan banyaknya dalam masa yang pendek. Kaunter di bawah mungkin menunjukkan MACD negetif, tetapi ia mempunyai kebolehan untuk naik sehingga 62% iaitu RM 2.25. Perhatikan ia mempunyai 'resistence' untuk 4 hari pada 2.16. Tunggu kenaikan melebihi 2.16 dengan 'a white candle body".



Kita perlu guna peratus kenaikkan dan bukannya berapa sen. Kenaikan yang melebihi 5% dalam seminggu adalah banyak.

Selamat mencuba teknik yang diberikan secara ringkas. Saya juga sediakan kepada sesiapa yang hendak mendengar cara-cara 'indicator' itu dibuat dengan lebih terperinci, boleh hadir pada hari Jumaat, pukul 3.00 di tempat saya Uob Kay Hian Securities Johor Bahru, Tingkat 7, Menara MSC Cyberport, Stulang. Whatapps dulu 013-7707879.

*ini adalah pendapat peribadi, anda digalakkan mendapat perdapat yang lebih baik dari sumber lain.



Video

Loading...