Sunday, June 13, 2010

Kerja part time dulu sebagai batu loncatan

SES by business degree online promotion team.

Kerja part time tak semestinya income pun part time. Ini adalah cara untuk melakukan kerja secara sambilan dahalu sebelum sebelum masuk kerja secara full time.

Anda mesti tanya ini multi-level ke? Saya kata BUKAN. Bukan kerja larut malam, bukan pairing-pairing dan macam lagi. Kita cuma galakkan orang menyimpan (ya saya kata menyimpan) duit yang lebih dan kita dapat Untung, orang menyimpan pun dapat untung.

Saya telah masuk pada awal 2008. Ketika keadaan gawat. Macam-macam sebab gawat, sub prime perudum, sampai ke lehmen (di US) bankruct. Saya pun kena angin ahmar setahun sebelumnya. Saya berhutang ketika angin ahmar itu bernilai seratus ribu ringgit bukan rupiah.


Pada 2008 juga sesiapa yang mempunyai akaun KWSP dibenarkan untuk mengeluarkan akuan 1 mengikut umur mereka. Lebih muda lebih rendah. Ini berbeza dengan jumlah 50,000 sebagai simpanan yang perlu ada sebelum boleh membuat pengeluaran.




Itulah kerjaya sebagai Unit Trust Consultant di Public Mutual Berhad. Kita tidak menyuruh orang menbelanja wang mereka seperi menjual insurans tetapi kita menggalakkan orang menyimpan duit mereka di public mutual melalui dana-dana yang ada dan kita dapat untung, orang menyimpan pun dapat untung.
Lihat pendapatan saya pada 2009 di sebelah. Purata RM1500 dan bulan 11 dan 12 tahun 2009 lebih kurang 4000 sebulan. Ini pendapatan part-time. Saya buat part-time bukan full time.


Anda tidak kenal orang kaya-kaya cuma orang biasa-biasa sahaja. Saya kata orang biasa-biasa ini mempunyai duit lebih dari KWSP (EPF) dan mereka ni kalau tahu betapa untungnya jika dikeluarkan dari EPF







KWSP? Boleh keluar ke?




Wang KWSP anda boleh keluar sekiranya melepasi kadar tertentu. Misalnya, seorang yang berumur 25 tahun perlu 9,000 dari akaun 1 sebagai simpanan asas. Yang lebih dari itu dia boleh keluarkan 20%. Contohnya jika seorang yang berumur 25 tahun itu mempunyai RM15,000 dalam akaun 1, dia boleh keluarkan 20% dari perbezaan (15,000 - 9000). RM1200 adalah jumlah yang boleh keluar dan dilaburkan dan keuntungan dijangka bekali ganda dari yang diberikan oleh EPF.




Secara keseluruhan seorang memberikan purata RM7000 seorang. Saya mempunyai pelanggan dari despath (ya saya tak tipu) , Supervisor dan manager. Tengok ni







Unit trust ni susah. Jika ini pendapat anda, inilah yang anda akan dapat. Jika anda tahu kelebihannya dan mengikutinya saya beritahu anda adalah seorang yang mungkin akan berjaya dengan 5 digit income bulanan, Trip percuma ( saya percaya anda boleh buat) dapat income pencen. Anda tidak tahu pasal saham, saya ceritakan, public mutual pun beri kursus dengan murah. Anda tidak tahu macam mana nak mulakan, public mutual ada quick start progam satu kursus 1 hari untuk anda start dengan pantas. Yuran kursus cuma RM10.00.







Saya berminat untuk bantu anda sekiranya anda sendiri membantu diri anda. Anda tidak perlu tahu banyak sangat, saya tolong anda. Anda akan duduk tempat saya nanti dan buat perkara yang sama. Orang bawah saya seramai 15 orang sejak saya masuk juga akan bantu.



Perlu ambil EXAM. Sudah tentu. Tapi EXAM tak susah. Tempatnya di semua negeri di Malaysia


. Anda akan diberikan apa-apa yang perlu untuk baca. Soalan saya akan bagi. Teknik teknik akan diberi. Contoh soalan saya akan bagi.


Anda perlu seorang upline. Pastikan upline anda tahu pasal market dan ambil berat tentang anda. Kita tidak mahu orang yang menyuruh orang membeli bila kita tahu atau menjangka market akan turun seperti awal tahun 2008. Market turun menjunam pada waktu itu dan pelanggan anda pasti akan marah pada anda.

Untuk jadi unit trust consultant email : dfariz@yahoo.com

Dokumen yang diperlukan 1) Sign Agreement 2) Sign letter Statutoty Declaration 3) Sijil Original SPM dan ke atas
4) Photocopy I/C 5) 6 keping gambar passport 6) RM263 untuk kursus dan exam.

* Agreement dan Statutoty Declaration akan saya berikan.

No comments:

Post a Comment

Video

Loading...