Tuesday, October 12, 2010

Kerja part time yang lebih baik

Salam.


Kami nak beritahu apa yang kami rasa anda nak tahu sahaja.


Ini adalah pasal kerja part-time atau full time di agensi kami di Public Mutual. Tahukah anda kita sebenarnya berkerja dengan susah payah tetapi income tetap banyak tu jugak. Kalau naik pun, tak berbaloi. Kalau namanya makan gaji, macam itulah.


Anda sudah letak impian bahawa anda tidak akan berkerja makan gaji lagi 5 tahun atau lagi 2 tahun. Alhamdu lillah. Anda bijak. Tapi berapa ramai yang telah diberi ilham untuk membuat perkara yang sama, tapi akhirnya duduk di takuk yang sama aje. Apa yang kami nak beritahu ialah, bila diberi petunjuk, kita ikut pertunjuk itu hari itu jugak. Tak payah tangguh-tangguh. Usia meningkat, kalau orang islam pula, hari ini lebih baik dari semalam. Anda bagaimana?



Anda tahu income di public mutual sebagai perunding unit amanah itu besar. Kalau belum tahu, kami beritahu sekarang, bukan besar tapi sangat besar. Cari orang untuk melabur, orang tu dapat duit, kita dapat duit.


Macammana nak cari orang nak melabur? Tu boleh tanya kami. Orang yang tak melabur, orang tu rugi besar. Silap, rugi besar sangat. Kami selalu beri satu contoh. Seseorang yang melabur untuk 20 tahun, pada 1/1/88 melaburRM100,000 dalam public saving fund. Pada 2/1/08 pelaburan dia dah jadi RM 984,429. Ini adalah keuntungan sebenar.



Hampir semua orang ada duit EPF. Tak kan nak biarkan dia rugi aje. Maksud saya kalau tak labur, rugi lah dia. Dalam 10 tahun, akibat inflasi, duit kita dah susut kuasa membelinya sehingga LEBIH separuh. Tu , dua kali rugi. Kalau tak paham tanya kami.



Di public mutual, peluang adalah besar. Tak payah mengampu, memujuk, dan sebagainya Nak cari orang pun tak susah.

Jumlah rejection untuk unit trusts memang rendah. Nak reject apa benda. Kalau ada rejection tu pasal dah ada ahli keluarga yang jadi unit trusts consultant jadi nak bagi business kat family. Ada sedikit lagi rejection. Selebihnya kita yang nak bercerita pasal amanah saham bagi mereka paham. Insya Allah bila mereka paham, mereka melabur.


Kita nak jadi 'high income society'. Dalam 10 tahun, kita akan pergi menjadi negara maju. 10 tahun bukan lama. Nak jadi negara maju. Tapi kalau kocek selalu kosong aje, bila nak maju. Cari industry yang masih baru untuk berkembang. Seperti industri amanah saham yang teramat kecil, sedangkan negara maju sudah berkali-kali jumlah pelaburan dia. Kita dianggap masih dalam 'infancy stage' . Lihat EPF sahaja, baru tak sampai 2% dari jumlah simpanan sahaja yang dikeluarkan.




Satu kelebihan unit trusts di Public Mutual ni ialah ia ada income yang macam pencen. Pencen kita dapat masa umur 55, tapi di Public mutual kita dapat terus. Katakan bagi yang baru dapat RM200, bukankah ini suatu income yang tak tidak akan membantu ketika kita berada di hospital. Nauzubillah.

Kenapa ada pencen? Ia adalah carier benefit yang diberi setiap bulan berdasarkan jumlah pelaburan pelanggan anda. Ia tak termasuk commission, year end bonus dan lain-lain (semua ada lapan jenis income)

Kena ambil exam bukan? Tentu. Nak jual unit trust kita kena tahu pasal unit trust. Tak payah tahu macam mana nak bawa kereta. Kita adakan kursus satu hari penuh untuk tolong anda paham pasal unit trusts. Macam memandu kereta, susah ke?

Dengan sokongan dari upline dan sokongan dari remisier-remisier dan dealer yang memang kerja mereka di bidang saham, kami tidak tahu mengapa anda kata tidak.

No comments:

Post a Comment

Video

Loading...