Wednesday, June 29, 2011

Keuntungan IPO Besar. Konsultant boleh ambil faedah.

Salam.

Saya nak menceritakan sedikit pasal IPO, atau initial public offering. Saham terbitan barulah tu.Sebab semalam disenaraikan saham terbitan baru iaitu MSM Malaysia Holdings Berhad atau nama ringkasnya MSM. Saham ini pada masa menulis berada pada RM4.70 iaitu untung RM1.20 sen. Iaitu untung 34%. Sebelum ini kita ada Petronas Chemical Group. Satu lagi keuntungan yang besar. Akan datang, akan disenaraikan Bumi Armada, satu oil and gas counter. Biasanya tetapi tidak semestinya kaunter IPO ni memberikan keuntungan. Keuntungan adalah biasa besar dan saya tidak risau menggalakkan supaya saham IPO diambil tetapi ingat kerugian juga boleh terjadi. Saya menggalakkan para pelabur bumiputera untuk mengambil saham khas MITI selain daripada cara undian yang biasanya dibuat. Bagaimana caranya. Email kami untuk maklumat lanjut. Para consultant kami akan jawab.


Kami tidak takut, misalnya 90% dari ekonomi di Madinah dikuasai oleh yahudi sebelum peristiwa hijrah. kami bawa apa yang kami ada untuk dikongsi. 


Bagi yang belum menjadi konsultant, eloklan masuk sekarang. Saya cadangkan 23 July 2011 sebagai tarikh untuk ambil exam. Sebab selepas tarikh ini kita akan masuk bulan puasa. Bagi orang islam, bulan ini adalah masa untuk beribadat lebih sikit. Selepas bulan puasa masuk bulan raya, sebulan itu saya tak menggalakkan untuk mengambil exam. 

Dari hari raya kita akan dapat peluang untuk menggalakkan orang menyimpan duit mereka. Terutamanya bagi mereka yang mempunyai anak kecil yang belum pandai berbelanja. Macam mana nak galakkan mereka masuk unit trust? Masuk kursus-kursus kami. Tak perlu beratus-ratus atau berinu ringgit 

Saya amat menggalakkan kepada sesiapa yang berminat atau rasa macam berminat, atau saje nak cuba-cuba untuk jadi unit trust consultant. Ambil Cute Exam yang memang senang betul, kalau tanya saya. Saya telah berkecimpung dalam bidang saham tahun 1991 atau 1992. Masa itu saya mula berjinak dengan IPO. IPO pertama yang saya beli adalah Tenaga Nasional. Keuntungan amat banyak. Beli RM4.50 jual 8.00 kalau tak silap. Saya masih belajar pada waktu itu, duit pun tak lah banyak tapi untungnya susah nak cerita.

Pada tahun 1993, anda boleh bertanya kepada remisier anda yang sudah menjadi remisier pada masa itu, remisier memang besar pendapatannya. Saya tanya seorang remisier dan dijawabnya  "Dalam Akaun bank saya ada hampir 1 juta, ini belum dikira kereta, rumah dan yang lain". Remisier pada waktu itu untung sehingga ringgit malaysia berpuluh ribu sehari, tidak kisah jika belanja untuk makan malam sehingga ringgit 5 ribu semalaman.

Kenapa saya menceritakan pasal perkara ini? Di market ada beberapa pendapat dan yang satunya adalah market akan pergi seperti sebelumnya dalan 20 tahun. Ada pendapat dalam 24 tahun. Ada yang kata selepas 4 putaran naik dan turun market. Saya bukan mempercayai sangat tetapi untuk persediaan apa salahnya. Kita boleh ambil 20 tahun, 1993 + 20 tahun = 2013. Tanda-tandanya sudah ada seperti kenaikan saham IPO yang besar.

Saya tak berniat untuk cerita penjang lebar. Masuk jadi consultant ni besar untungnya selain dari komisyen. Carier Benefit income adalah sesuatu yang penting sebab anda boleh dapat duit walaupun tak kerja, misalnya anda jatuh sakit.


Kalau anda rasa berminat , email saya dfariz@yahoo.com untuk keterangan lanjut.

Untuk menjadi konsultant anda perlu lepas Cute Exam. Kami sediakan kursus 1 hari penuh pukul 9 hingga 5 pada 12 july di Johor Bahru. Untuk KL dan tempat lain email saya. Anda perlu sediakan
1) salinan Kad Pengenalan
2) Sign Agency Contract
3) Duit RM250 + RM13 = RM263
4) Gambar Passport
5) Sijil Original SPM atau ke atas
6) Sign letter of aoth




No comments:

Post a Comment

Video

Loading...